Sweden: +46 (0) 73 348 53 63
E-mail: info@sierratours.se

Praktisk information om Galapagosön

Galapagos Islands
Galapagos Cruise
Floreana Island
Galapagos Island Cruise
Isabela Island
South Plaza Island

RESEGUIDE GALAPAGOS ISLAND


FAKTA OCH INFORMATION OM GALAPAGOSÖARNA
G Galápagosöarna ligger i Stilla havet 1000 km utanför Ecuador och består av 19 öar. Sedan 1959 är ögruppen till största delen nationalpark. Ekvatorn går över den största ön, Isabela. Man är noga med att skydda öarna från förstörelse och har därför begränsat antalet besökare.

Vi på Sierra Tours får ofta frågor från våra resenärer; När är det bäst att åka till Ecuador & Galapagos?

- Den frågan får vi ofta och den är väldigt svår att svara på. Det bästa med Ecuador & Galapagos är att du kan åka året om och det händer intresanta saker hela tiden. Av den anledningen är det upp till dig eller var och en att välja den tidpunkt som passar en bäst. För att underlätta för er så har vi skrivit en liten lista över vad som är bra att veta.

Ecuador travel video
SOS International
Sveriges Ambassad , ETSA
Beställ resaOm Galapagosöarna
Galapagosön upptäcktes av Fray Tomás de Berlanga 1535 öarnas första ekoturist. I september 1835 kom Charles Darwin till Galápagosöarna. Och ännu finns chansen att se samma sköldpaddor han gjorde. Galápagosöarna tillhör Ecuador men förutom flaggan och vulkanerna finns inte så mycket gemensamt med moderlandet.

Galápagosöarna blev nationalpark 1959, vilket innebar att 97,5% av öarnas landyta skyddades. Då fanns tre bosättningar där med sammanlagt omkring 1 500 invånare. Under tvåtusentalet har antalet invånare ökat till mer än 25 000. 1986 blev det omgivande havet ett marint naturreservat. Unesco hade redan 1978 tagit med Galápagosöarnas landområde på sin världsarvslista och 2001 inkluderades även det marina reservatet. Endast fem av öarna är bebodda. En del människor har invandrat men öns mest spännande urinvånare (endemer) lever bara här och ingen annanstans. Galápagossköldpaddan, havsleguanen och den blåfotade sulan regerar också i juridisk mening då 97 procent av öarna är nationalpark. En Edens lustgård!

Klimat och miljö
Galapagosöarna ligger mitt på ekvatorn och det behagliga klimatet gör platsen till ett fantastiskt resmål året om. Tack vare ögruppens avlägsna och isolerade läge, med ett unikt djurliv som inte går att hitta på någon annan plats på jorden. Varje ö har sin egen unika landskap, allt från karga svart, vulkaniska bergarter till stråk av vita sandstränder som smälter in i ädelsten blått vatten.

När ska du åka
Detta beror på vad du vill uppleva. Mest hektiska månaderna för turism tenderar att vara juni, juli och augusti, samt mitten av december till mitten av januari. Den varma, regniga säsongen börjar december till maj månad här är havet mer lugnast, dagliga regn ge vika för mestadels solig himmel med temperaturer på 26°. Den kallare, torra säsong är från juni till november, tack vare Humboldtströmmen som ger upphov till kallare vatten och svalare temperaturer på ca 19°. Under dessa tider tycker erfarna dykare att det är den bästa tiden att besöka eftersom kallare vatten lockar ännu mer fantastiskt marint liv (såsom stora stim av hammarhajar). Det är också när besökare har en bättre chans att upptäcka legendariska valhaj på Wolf och Darwin öar. Den bästa tiden att boka om du ska ha en plats är minst fem månader i förväg eftersom båtarna är full bokade under högsäsong.

Sierra Tours leavs footprints in your life. Something that you and your loved ones will remember for a lifetime.